luni, 2 iulie 2012

Meine ciorban..




Io una, gatesc haleala pentru trupa, de vreo 2 ori pe saptamana..In afar' de pohtele zilnice ale injerei mele, tre',nah, sa mai pun si de niscai ceva ud, ca sa i satisfac stomacul si lui tata..nu?
Bunnn..
In aceasta sambata, meniul o fost ciorba cu afumatura, si varza cu ciolan..
Stiti procesul tehnolojic al fiecarui fel in parte, asa ca nu va stresez cu ingredientzii si facatura lor..
In afara faptului ca am facut sauna moka in bucatarie (cu tata lupta sarmanei mele hote), cu varza in cuptor, si oala de ciorba pe aragaz, am indurat chinurile gospodinei neintelese, ce se sacrifica pentru binele fameliei, neconditionat..
La final de shorba, zic..sa adaug borsul. Merg la frijider, iau sticla, si..ca niciodata,incep sa torn in oala.Zic ca niciodata, pentru ca de obicei, fierb borsul separat..Ashe..
..Si torn..torn..si simt cum imi ies ochii din orbite la vederea unei spume albe, ce sfaraia de voie in oala mea minune..Imi spun in sinea mea.."Cred ca e de la reactia cald-rece..sigur!".Torn vreun kilogram, si pana sa pun capacul, iau de gust o gura, ca sa ma racoresc..
Uhh daaaa..Miasme de pere tomnatice, dulce acrisoare si carbogazoase, incep sa faca dragoste cu papilele mele gustative..Traiasca Tutti Frutti de pere!..
Corect! Nu era borsul de la vecina..era sucul fiica mii..Suc rece ca gheata..plin de E uri..
No,zic..cum sa dreg ciorba dulce ca un sirop de pere? Ma schimb repede, fug la magazin, iau un plic de sare de lamaie..Vin acasa, incerc sa fac loc realului bors (gustat in prealabil de amu), amestec sarea de lamaie..tat dulce..
Bag doua linguri zdravene de sare..pun leustean, si inchid! Capacul pus..
Speram din tata inima sa fie buna..Asez masa, il chem pe tata.. si ma uit la el cum soarbe prima lingura de zama..
"Cam dulce ciorba asta..ori nu ai mai avut bors?"..Saracu'..Bine ca nu are miros prea bun..cu toate ca, la un moment dat..cica:
"Ce miroase a pere! Te ai dat cu parfum si acasa?"
..Tac..inghit cu ghionturi ciorba mea de pere, a caror savoare o intrat pana si in cartofii noi de un leu douazaci kilu', bag boia de ardei cat se poate, sare ..la greu.. si manc chinuita, exclamand din cand in cand..
"Ce gust superb are afumatura asta.."

N am gasit un cantec cu ciorba de pere..Vi l dau p al lui tanti Ciuculete..Bagati si voi in loc de curcan..ciolan cu pere..

ILEANA CIUCULETE-Ciorba de curcan
   
 

6 comentarii :

  1. Te-as cere de soatza...dar ma mai gandesc....und pui ca-s ciorbar inca din burta mamii...la mine baza e ''ciolba'' fie ea si cu gust di pere...sa pui o farfurie la masa diseara...cin' stie poate imi plashe...te iau di mana si iti spun ca T.I...:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tulai Doamni..sa ma grabesc sa mi brevetez shorba, ca nu si stii ce plajiator vini p aciulea, si mi fura frumushata de reteta..Apai, injere...mai e o juma' de oala..ajunje?Imi fashi si copii..nu numa ' ma iei di soata..ca haleala avem:-*

      Ștergere
  2. Haha ciolba ca a ta nu mai face nimenea....pune lepede semnatula sa nu ti-o fule caleva...si-oi veni diseala pe la septe sa pap ciolba lenumita...mai pun 3 lei si iau suc de molcovei...o sa iasa neste cokii flumoshi si mancacioshi...oi munci zi si noapte ca sa aveti voi di toate....vai o dau in rime....:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poi di sapte o trecut..da vina cu molcoveii..ca te asteapta o ciorba de pasare batrana=))..ioi injere..ne am tiGnit cu totul..o fi de la ciorba?=))

      Ștergere
  3. O fi suflete...cnd bem un suc cu paiu'....sa ne mai revenim oliaca...caldura mari mon cher...;)

    RăspundețiȘtergere